Jak jesień to szarlotka. W ostatnie dwa wtorki odbyły się w naszej szkole pierwsze w tym roku warsztaty kulinarne. Tym razem sięgnęliśmy po przepis samego Roberta Makłowicza. To wykwintne ciasto przysporzyło jednej grupie trochę problemów, ale było naprawdę pyszne. Spróbujcie sami.

Szarlotka na kruchym cieście z bezą
CIASTO:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
10 dag masła
szczypta
soli
MASA JABŁKOWA:
6 żółtek
½ szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
200 g śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki mąki
5 szklanek kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę – ok. 60 dag
BEZA:
6 białek
szczypta
soli
1/2 szklanki cukru
CIASTO: Blaszkę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 155-160 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Składniki dokładnie posiekać nożem, a następnie palcami rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonkę wysypać do blaszki i dobrze docisnąć dłonią, żeby powstał równy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez około 10-15 minut.
MASA JABŁKOWA: Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, aby je użyć do przygotowania bezy. Do żółtek dodać cukier, sól i cynamon, i utrzeć mikserem na kogel mogel. Dolać śmietankę oraz dosypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w nie za dużą kostkę.
Dodać do zmiksowanej masy, wymieszać i całość wyłożyć na podpieczony spód.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
BEZA: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec, nie
przerywając miksowania, dodać porcjami cukier. Bezę wyłożyć na upieczone
ciasto, rozprowadzić łyżką tworząc nierówną powierzchnię, blaszkę ponownie
wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia przez 15 minut. Wystudzić
ciasto w blaszce.
Można podać też na ciepło z gałką np. lodów waniliowych
Smacznego!
Czcionka
Kontrast