Konkurs języka angielskiego

„Wiedza o kulturze Stanów Zjednoczonych”

23.04.2015r. odbył się wewnątrzszkolny konkurs języka angielskiego pt. „Wiedza o kulturze Stanów Zjednoczonych.” Organizatorem konkursu była pani Aleksandra Ziętkiewicz. W konkursie udział wzięło 18 uczniów klas IV-VI naszej szkoły.

Konkurs przeprowadzony został w języku angielskim. Uczniowie mieli okazję sprawdzić nie tylko swoje umiejętności językowe, ale przede wszystkim wiedzę z zakresu kultury dotyczącą między innymi sportu, rozrywki, geografii, historii, mediów, obchodów świąt, słynnych postaci czy wielkich wynalazków.

Zachęcamy do sprawdzenia własnych sił! Poniżej zameiszczamy quiz

Powodzenia 

Konkurs wiedzy o kulturze USA

Zaznacz prawidłową odpowiedź: a, b lub c

  1. 1.       Kto wysłał Krzysztofa Kolumba w podróż w celu znalezienia zachodniej trasy do Indii?

a)      Władcy Hiszpanii

b)      Władcy Włoch

c)       Władcy Anglii

  1. 2.       Jakiej narodowości był Krzysztof Kolumb?

a)      Włoch

b)      Anglik

c)       Portugalczyk

  1. 3.       Pierwsi  angielscy osadnicy przybyli do Ameryki na statku o nazwie:

a)      Plymouth Rock

b)      Mayflower

c)       Titanic

  1. 4.       Kto jest autorem Deklaracji Niepodległości?

a)      Abraham Lincoln

b)      George Washington

c)       Thomas Jefferson

  1. 5.       Jakie zwierzę jest symbolem narodowym USA?

a)      osioł

b)      słoń

c)       orzeł

  1. 6.       Ile jest stanów w USA?

a)      48

b)      50

c)       45

  1. 7.       Jakie miasto jest stolicą USA?

a)      Washington

b)      New York

c)       Washington D.C.

  1. 8.       Gdzie znajduje się siedzica rządu?

a)      Pentagon

b)      Capitol Hill

c)       Wall Street

  1. 9.       Gdzie mieszka prezydent?

a)      W Parlamencie

b)      W Białym Domu

c)       W Wielkim Domu

  1. 10.   Który z prezydentów nie jest wyrzeźbiony w słynnej górze Mount Rushmore?

a)      J.F. Kennedy

b)      George Washington

c)       Abraham Lincoln

  1. 11.   Jak nazywa się flaga USA?

a)      Wujek Sam

b)      Gwiazdy i linie

c)       Gwiazdy i pasy

  1. 12.   Które stany nie są przyłączone do reszty USA?

a)      Hawaje i Kalifornia

b)      Alaska i Hawaje

c)       Floryda i Alaska

  1. 13.   Gdzie jest  Grand Canyon?

a)      W Teksasie

b)      W Nowym Meksyku

c)       W Arizonie

  1. 14.   Który stan jest największy?

a)      Montana

b)      Texas

c)       Alaska

  1. 15.   Podaj nazwę najdłuższej rzeki?

a)      Chicago

b)      Hudson

c)       Mississippi

  1. 16.   Gdzie znajduje się centrum badań kosmosu?

a)      Los Angeles

b)      San Francisco

c)       Houston

 

  1. 17.   Gdzie jest Disneyland:

a)      California

b)      Florida

c)       Ohio

  1. 18.   Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island są dzielnicami:

a)      Detroit

b)      Chicago

c)       Nowego Jorku

  1. 19.   Największe wydarzanie sportowe w amerykańskim futbolu to:

a)      Football Cup

b)      Super Bowl

c)       US Championship

  1. 20.   Kiedy obchodzi się Dzień Niepodległości?

a)      4 lipca

b)      11 listopada

c)       1 maja

  1. 21.   Kiedy obchodzi się Dzień Prezydenta?

a)      W kwietniu

b)      W czerwcu

c)       W lutym

  1. 22.   Jakie zwierzę przewiduje koniec zimy?

a)      świstak

b)      kojot

c)       orzeł

  1. 23.   Który park jako piewrszy w USA i na świecie został parkiem narodowym?

a)      Yosemite

b)      Grand Canyon

c)       Yellowstone

  1. 24.   Co to jest tzw. Wielka Czwórka?

a)      Największe miasta w USA

b)      Najważniejsze ligi sportowe

c)       Najbardziej wartościowi gracze

  1. 25.  W którym mieście znajduje się Hollywood?

a)      Boston

b)      Philadelphia

c)      Los Angeles

 

  1. 26.  Które miasto nazywane jest The Big Apple- Duże Jabkło?

a)      New York

b)      Washington D.C.

c)       Las Vegas

  1. 27.   Kto stworzył Mickey Mouse?

a)      Michael Jackson

b)      Steven Spielberg

c)       Walt Disney

  1. 28.   Jak miał na imię pierwszy człowiek, który chodził po księżycu?

a)      Sally Ride

b)      Neil Armstrong

c)       Guion Bluford

  1. 29.   Kto wynalazł żarówkę i kamerę?

a)      Thomas Edison

b)      Benjamin Franklin

c)       James Watt

  1. 30.   Bracia Wright wynaleźli:

a)      Samolot

b)      Samochód

c)       Balon

Odpowiedzi:

1. a                                      21. c

2. a                                      22. a

3. b                                      23. c

4. c                                      24. b

5. c                                      25. c

6. b                                      26. a

7. c                                      27. c

8. b                                      28. b

9. b                                     29. a

10. a                                   30. a

11. c

12. b

13. c

14. c

15. c

16. c

17. a

18. c

19. b

20. a